Ät med gott samvete & för din hälsa.
Nedan finner du exempel på glutenfria ingredienser.
Arrak |
- | Spritdryck beredd av sockerrör, ris och melass. Används i punsch. |
Arrowrot |
- | En ört som är rik på stärkelse. Används till redningar |
Bovete |
- | En ört med stärkelserika frön. Används som mjöl. |
Fibrex |
- | Betfiber. Tas fram ur sockerbetor. Kan användas både till matlagning och bakning. Fibertillskott. |
Fruktkärnmjöl (E410) |
- | Även kallat johannesbrödmjöl. En produkt från familjen ärtväxter. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. |
Glutamat (E621-E623) |
- | Salter av glutaminsyra. Används som smakförstärkare. |
Guarnkärnmjöl (E412) |
- | En produkt från familjen ärtväxter. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. |
Hirs |
- | Ett asiatiskt sädesslag. |
Majsmjöl |
- | Stärkelsemjöl av majs |
Maltarom |
- | En konstgjord essens som används till smaksättning. |
Maltdrycker |
- | Drycker beredda av malt, humle, vatten och jäst. Kan innehålla spår av gluten, i regel långt under gränsvärdet. Ölvarierar dock i glutenhalt! |
Maltextrakt/
|
- | Gjort på malt som blötläggs och dunstas in. Kan innehålla gluten, i regel mängder under gränsvärdet för glutenfritt. |
Maltodextrin |
- | Maltodextrin framställs genom nedbrytning av stärkelse. Som råvara kan potatis-, majs-, tapioka- eller vetestärkelse användas. Beroende på nedbrytningsgraden uppstår från stärkelse först tunnkokande stärkelse, därefter maltodextrin, sedan glukossirap (stärkelsesirap) och sist dextros.Den senare är en alternativ benämning på glukos. |
Maltsocker |
- | En sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen |
Pofiber (potatisfiber) |
- | Tillverkas av potatisens fruktkött som renas och torkas. Kan användas både vid matlagning och bakning. Fibertillskott |
Polentagryn |
- | Gryn av majs som skalats och befriats från grodd |
Potatismjöl |
- | Rent stärkelsemjöl av potatis |
Psylliumfröskal |
- | (Husk, fiberhusk, loppfröskal) Kommer från en indisk växt. Används bl.a. som fibertillskott och vid bakning av glutenfritt. |
Ris |
- | Ett gräs som jämte majs och vete är jordens viktigaste sädesslag |
Sagogryn |
- | Kommer ursprungligen från stammen/märgen av en palm som växer i Sydostasien, men framställs i Sverige vanligen av potatisstärkelse. Används i fruktsoppor. |
Sojasås |
- | Tillverkas traditionellt genom jäsning av sojabönor och vete.De sojasåser som analyserats av Livsmedelsverket visade sig inte innehålla något gluten. |
Stärkelse |
- | Kolhydrater som omvandlas till enkla sockerarter i magtarmkanalen. Används som förtjockningsmedel. |
Vetefibrer |
- | Kommer från vetekornets skal eller halmstrå.Kan innehålla gluten me är vanligtvis fritt från gluten. Kontrollera med tillverkaren |
Vetegroddsolja |
- |
Tillverkas genom pressning av olja ur vetegroddar |
Vetegräs |
- |
Vetekorn som får gro och växer ut till gräs, som klipps av och sedan används. |
Vetestärkelse |
- | Kolhydraterna i vetet där glutenproteinerna har tvättats bort. Används bl.a. i glutenfria mjölmixer. |