Ät med gott samvete & för din hälsa.

Nedan finner du exempel på glutenfria ingredienser.

Arrak

- Spritdryck beredd av sockerrör, ris och melass. Används i punsch.

Arrowrot

- En ört som är rik på stärkelse. Används till redningar

Bovete

- En ört med stärkelserika frön. Används som mjöl.

Fibrex

- Betfiber. Tas fram ur sockerbetor. Kan användas både till matlagning och bakning. Fibertillskott.

Fruktkärnmjöl (E410)

- Även kallat johannesbrödmjöl. En produkt från familjen ärtväxter. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel.

Glutamat (E621-E623)

- Salter av glutaminsyra. Används som smakförstärkare.

Guarnkärnmjöl (E412)

- En produkt från familjen ärtväxter. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel.

Hirs

- Ett asiatiskt sädesslag.

Majsmjöl

- Stärkelsemjöl av majs

Maltarom

- En konstgjord essens som används till smaksättning.

Maltdrycker

- Drycker beredda av malt, humle, vatten och jäst. Kan innehålla spår av gluten, i regel långt under gränsvärdet. Ölvarierar dock i glutenhalt!

Maltextrakt/
Maltsirap

- Gjort på malt som blötläggs och dunstas in. Kan innehålla gluten, i regel mängder under gränsvärdet för glutenfritt.

Maltodextrin

- Maltodextrin framställs genom nedbrytning av stärkelse. Som råvara kan potatis-, majs-, tapioka- eller vetestärkelse användas. Beroende på nedbrytningsgraden uppstår från stärkelse först tunnkokande stärkelse, därefter maltodextrin, sedan glukossirap (stärkelsesirap) och sist dextros.Den senare är en alternativ benämning på glukos.

Maltsocker

- En sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen

Pofiber (potatisfiber)

- Tillverkas av potatisens fruktkött som renas och torkas. Kan användas både vid matlagning och bakning. Fibertillskott

Polentagryn

- Gryn av majs som skalats och befriats från grodd

Potatismjöl

- Rent stärkelsemjöl av potatis

Psylliumfröskal

- (Husk, fiberhusk, loppfröskal) 
Kommer från en indisk växt. Används bl.a. som fibertillskott och vid bakning av glutenfritt.

Ris

- Ett gräs som jämte majs och vete är jordens viktigaste sädesslag

Sagogryn

- Kommer ursprungligen från stammen/märgen av en palm som växer i Sydostasien, men framställs i Sverige vanligen av potatisstärkelse. Används i fruktsoppor.

Sojasås

- Tillverkas traditionellt genom jäsning av sojabönor och vete.De sojasåser som analyserats av Livsmedelsverket visade sig inte innehålla något gluten.

Stärkelse

- Kolhydrater som omvandlas till enkla sockerarter i magtarmkanalen. Används som förtjockningsmedel.

Vetefibrer

- Kommer från vetekornets skal eller halmstrå.Kan innehålla gluten me är vanligtvis fritt från gluten. Kontrollera med tillverkaren

Vetegroddsolja

-

Tillverkas genom pressning av olja ur vetegroddar

Vetegräs

-

Vetekorn som får gro och växer ut till gräs, som klipps av och sedan används.

Vetestärkelse

- Kolhydraterna i vetet där glutenproteinerna har tvättats bort. Används bl.a. i glutenfria mjölmixer.